Top 10 similar words or synonyms for глутамин

синтетаза    0.914361

gly    0.912254

фосфин    0.911888

сукцинат    0.908622

аргинин    0.907395

никотинамид    0.906593

kcl    0.905503

силикат    0.905317

алкин    0.904736

hpo    0.902597

Top 30 analogous words or synonyms for глутамин

Article Example
Глутамин Глутамин е органско соединение.
Врзување на азотот Поради токсичноста на добиениот амонијак (кога тој се наоѓа во поголеми концентрации), истиот се претвора во нештетни аминокиселини (на пример, глутамин) преку кои азотот се пренесува низ телото. Многу е интересен фактот, што, за да се редуцира само една молекула на N, потребна е енергија во вид на 16 молекули на ATP. Забележано е дека дури 20% од целокупната енергија произведена при фотосинтеза кај домаќинското растение се употребува од страна на јазлите (кореновите грутчести задебелувања) за процесот на врзување на азот.
Спортска исхрана Креатинот може да биде од помош за подобрување на перформансите на тренингот и на силата кај спортисти во добра физичка кондиција, во комбинација со нивниот диетален режим. Исто така, супстанцата глутамин, којашто се наоѓа во суплементите на протеин од сурутка, претставува аминокиселнина којашто е најзастапена во човечкото тело. Кај спортисти коишто се во добра физичка кондиција и коишто квалитетно се исхрануваат, се смета дека глутаминот може да има придонес при стимулирање на анаболични процеси како што се синтеза на гликоген и на протеини во мускулите. Други популарни истражувања коишто се спровеле и се поврзани со суплементите се однесуваат на андростенедионот, на хромот и на еферинот. Откритијата покажуваат дека нема дополнителни предности од дополнителен внес на овие суплементи, туку напротив, повисок ризик врз здравјето и поголеми трошоци.