Top 10 similar words or synonyms for георгиј

игнатиј    0.890027

димитриј    0.879060

евстатиј    0.858007

иларион    0.849840

григориј    0.843751

гаврил    0.843459

палама    0.843310

григорие    0.838286

преподобен    0.837223

макариј    0.832823

Top 30 analogous words or synonyms for георгиј

Article Example
Георгиј Штеников Штеников својата професионална кариера ја започнал во 2008 година како играч на ФК ЦСКА Москва.
Георгиј Штеников Георгиј Штеников (руски: "Георгий Михайлович Щенников", роден на во ) е руски фудбалер кој во моментот настапува за екипата на ФК ЦСКА Москва.
Георгиј Маленков Георгиј Максимилианович Маленков (руски: "Георгий Максимилианович Маленко́в") бил советски политичар, виден деец на КПСС со македонско потекло. Во последните години од животот на Сталин тој станал негов соработник. А по Сталиновата смрт (5 март 1953) станал премиер на Советскиот сојуз (1953 - 1955).
Георгиј Плеханов Георгиј Валентинович Плеханов ( - ) е руски марксистички философ, политичар, историчар, критичар, естетичар и социолог. Најпознати негови дела се „За улогата на личноста во историјата“, „Нашите размислувања“, „Писма без адреса“ и „Уметноста и општествениот живот“.
Црква „Св. Георгиј“ - Милетино Црквата Свети Георгиј е црква во тетовското село Милетино. Патронот на црквата е Свети Ѓорѓи Победоносец, кој се прославува на Петтата Недела на Велигденскиот пост.
Црква „Св. Георгиј“ - Скопје Во рамките на овој манастирски комплекс, се наоѓа резиденцијата на поглаварот на МПЦ, архиепископот охридски и македонски Господин Господин Стефан.
Георгиј II Цариградски Георгиј II Цариградски — Вселенски патријарх од 1191 до 1198 година.Според Балсамон, Георгиј, за време на владеењето на императорот Алексиј I, додал еден член на "егзокатакели", па вкупниот број бил шест.
Црква „Св. Георгиј“ - Скопје Свети Великомаченик Георгиј претставува главната манастирска црква на Криводолскиот манастир. Се наоѓа во месноста Криви Дол во Скопје, веднаш позади калето. Позната е по тоа што таму пеењето е во стилот на источно-европската традиција, односно византиско пеење. Во минатото тоа место било доста посетувано од старите скопјани, особено како излетници за време на патрониот празник на црквата, Ѓурѓовден. Сегашната црква е градена после скопскиот земјотрес. Оваа црква има богат мозаик од фрески, со богат и мошне убав иконостас кој порано бил своина на сега веќе непостоечката скопска црква „Св. Константин и Елена“.. Во внатрешноста на црквата, веднаш лево од влезот постои извор соѕидан во чешма, од кој многу луѓе полнат вода, за која се верува дека е лековита.
Георгиј I Цариградски Георгиј I Цариградски — Вселенски патријарх од 679 до 686 година.
Георгиј (охридски архиепископ) Георгиј бил православен свештеник и охридски архиепископ во период во 1616 година.