Top 10 similar words or synonyms for вулзи

кардиналот    0.770929

кромвел    0.709797

распутин    0.699525

братот    0.692110

монфератски    0.691096

внукот    0.690785

дедото    0.683417

нерон    0.682462

чезаре    0.678657

ноика    0.675789

Top 30 analogous words or synonyms for вулзи

Article Example
Томас Вулзи Томас Вулзи ( ~1471 или 1473 - ) — англиски државник и кардинал на Римокатоличката црква во Англија.
Томас Вулзи Во времето кога кралот Хенри VIII станал крал на Англија во 1509 година, кариерата на Вулзи тргнала нагоре. Излегувајќи на политичката сцена, тој станал еден од највлијателните луѓе во Англија. Во 1515 година бил избран за прв советник на кралот, како и кардинал. На тој начин тој бил првиот лорд-канцелар на кралот, позиција која му давала за право да зема големи одлуки од политичкиот живот во Англија. Често пати бил нарекуван како "alter rex" (втор крал).
Томас Вулзи Во времето на Англиската реформација, Вулзи започнал да ги губи своите позиции. Најголем проблем на Вулзи му била дадената задача од страна на кралот Хенри VIII да го поништи неговиот брак со Катерина Арагонска. Вулзи го повикал црковниот суд во Англија, со специјален делегат пратен од папата. Сепак, Папата му забранил на Хенри да стапи во нов брак сè додека не се донесе одлука во Рим, а не во Англија. Ана и многубројните непријатели на Вулзи, сметале дека тој е од страната на папата, па така во 1529 Хенри го отпуштил од неговата должност и го уапсил, доколку не умрел од болест во 1530, тој би бил погубен поради предавство.
Томас Кулпепер Неговиот брат работел заедно со Томас Кронвел. Неговото семејство имало потекло од фамилијата Хауард. Влијанието на неговото семејство се зголемила по смртта на кардиналот Томас Вулзи.
Томас Кромвел Томас Кромвел (англиски: "Thomas Cromwell, 1st Earl of Essex") бил англиски државен деец, кој работел и творел во времето на Хенри VIII. Во почетокот на неговата кариера, тој бил обичен трговец во Италија и Холандија. Во 1513 година се вратил во Лондон и станал адвокат. Благодарение на кардиналот Томас Вулзи, во "1523" година бил избран за член на парламентот. По погубувањето на Вулзи, тој во 1523 година бил назначен за лорд канцелар, а по една година и државен секретар. Во времето на Англиската реформација, Кромвел зел активно учество за спроведување на реформите наложени од страна на кралот.
Ана Болејн Најт не можел лесно да стигне до папата затоа што тогаш тој бил затвореник на Чарлс V, Светиот римски цар. На крајот, тој морал да се врати со техничко ослободување кое според Вулзи не било доволно. Хенри немал многу избор. Морал да ја остави оваа работа во рацете на Вулзи, кој направил се што може за да ја реши ситуацијата во полза на Хенри. Вулзи дури и повикал црковен суд во Англија, со специјален делегат пратен од папата. Сепак, тој никогаш не го овласти својот пратеник да донесе решение во негово име. Папата сѐ уште бил заложник на Чарлс V кој пак бил внукот на кралицата Катерина. Папата му забранил на Хенри да стапи во нов брак сè додека не се донесе одлука во Рим, а не во Англија. Ана и многубројните непријатели на Вулзи, мислеле дека тој е на страната на папата, па така во 1529 г. Хенри го отпуштил од неговата должност и го уапсил. Доколку не умрел од болест во 1530 г. тој би бил погубен поради предавство. Една година подоцна, кралицата Катерина била протерана од дворецот, а нејзините соби им биле дадени на Ана.
Катерина Арагонска Најт не можел лесно да стигне до папата бидејќи по ограбувањето на Рим во мај 1527 година, тој станал затвореник на внукот на Катерина, императорот Карло V. На крајот морал да се врати назад без некој позначаен напредок. Хенри немал многу избор. Морал да ја остави оваа работа во рацете на Вулзи, кој направил се што може за да ја реши ситуацијата во полза на Хенри. Вулзи дури и повикал црковен суд во Англија, со специјален делегат пратен од папата. Во претставата на Шекспир, 'Хенри Осми', опишано е како Кетрин се поклонува пред Хенри, го објаснува својот случај со непоборлива елоквенција и потоа си заминува од судницата, како еден пример за извонредна жена. Папата немал намера да дозволи случајот да се разреши во Англија, па така го повикал назад својот делагат. (Колку папата бил по влијание на имераторот, внукот на Кетрин, не се знае, но било јасно дека тој нема да дозволи поништување на бракот). Папата му забранил на Хенри повторно да се ожени сè додека не се донесе одлука во Рим. Во 1529 год. Вулзи не успеал во својата работа па поради тоа бил отстранет од должност. Тогаш, Вулзи започнал да работи на план за заговор за да ја протера Ана Болејн од земјата, па дури и почнал да се договара со самиот папа. Кога Хенри дознал за измамата, го уапсил и доколку не умрел од болест во 1530год. тој би бил погубен поради предавство. Една година подоцна, кралицата Кетрин била протерана од дворецот, а нејзините соби им биле доделени на Ана. Кога архиепископот од Кантербури, Вилијам Вархам починал, капланот на фамилијата Болејн, Томас Кранмер го зазел неговото место.
Марија I Мери Тјудор е родена на година, како петто дете од бракот на кралот Хенри VIII со Катерина Арагонска. Таа е единственото дете од семејство, која го достигнала полнолетството. Во детството Мери била во многу блиски односи со кардиналот Томас Вулзи, нејзиниот кум, архиепископ на Јорк и Лорд-канцелар - човекот кој ја врши извршната власт во Англија.
Катерина Арагонска Наскоро, единствената желба на Хенри станала добивање на тоа поништување. Кога ѝ предложиле на Кетрин да се повлече во манастир таа одговрила дека „...Господ никогаш не ме повика во манастир, јас сум вистинската сопруга на кралот“. Хенри поднел молба до Светиот трон, независно од кардиналот Томас Вулзи, кој не го ни известил за своите планови. Вилијам Најт, секретарот на кралот, бил испратен кај папа Климент VII да бара поништување, бидејќи наводно одобрението од папа Јулиј II било добиено со измама.
Англиска реформација Ана пристигнала во дворот во 1522 година, како придружничка кралицата Катерина. Кралот добил потик кога ја запазил убавата дворска дама, бидејќи претходно не можел да добие машки наследника од страна на Катерина Арагонска, која ја родила принцезата Мери, а потоа имала неколку неуспешни породувања и абортуси. Кралот му наредил на кардиналот Вулзи да преговара со Рим за да му дадат одобрение за поништување на неговиот брак со Катерина, врз основа на сомневање дека нејзиниот брак со Артур навистина бил конзумиран.