Top 10 similar words or synonyms for волшебничкиот

живиот    0.796396

подземниот    0.795606

материјалниот    0.792418

цивилизираниот    0.758186

виртуелниот    0.744556

животинскиот    0.743865

муслиманскиот    0.737858

развиениот    0.709440

паралелниот    0.708176

чудесниот    0.702049

Top 30 analogous words or synonyms for волшебничкиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Хари Потер и Каменот на мудроста Токму пред почетокот на романот, Волдеморт, најмоќниот злобен волшебник што некогаш постоел, ги убил родителите на Хари, но мистериозно исчезнал откако се обидел да го убие и Хари. Додека волшебничкиот свет го слави пропаѓањето на Волдеморт, професорот Дамблдор, професорката Мек Гонагал и Хагрид го оставаат едно годишното сираче на грижа на неговите нормалци (неволшебници) тетка и тетин, Вернон и Петунија Дарсли.
Смртојади Со уништувањето на Волдеморт откако потпаднал да го убие Хари, Смртојадите набргу се распуштиле. Министерството фатило многумина од нив и ги затворило во Азкабан, волшебничкиот затвор, но некои се извлекле тврдејќи дека биле под влијание на клетвата Империус ( контролирачката клетва) или со издавање на други Смртојади, како што направил Игор Каркароф; Хари го сведочи судењето на Каркароф во паметникот на Албус Дамблдор.
Волшебнички свет (Хари Потер) Измислениот свет во Хари Потер серијалот од фантастични романи на Џ. К. Роулинг опфаќа два одделни и различни општества: волшебничкиот свет и светот на нормалните. Светот на нормалните е името на серијалот за светот населен од неволшебничкото мнозинство, со волшебничкиот свет постоејќи коекстензивно во него, но скриен од свеста на неволшебничкото општество „нормалните“. Дејството во серијалот е сместено во современа Велика Британија, но под вел и во одделно општество под сенка во кое магијата постои, а тие што можат да ја користат ја користат по своја волја под ризик да не бидат откриени, криејќи ги своите таленти. Поимот „волшебнички свет“ се однесува на глобалното волшебничко општество кое живее скриено, но паралелно со светот на нормалните; различните поими се однесуваат на различни заедници во иста област отколку на одделни планети или светови.
Хари Потер (филмски серијал) Третата година на Хари започнува најчудно од сите. Во училишниот воз Хари е нападнат од страшно суштество наречено дементор,(дементорите се суштества кои ја цицаат среќата од човекот и предизвикуваат голема болка) но е спасен од новиот професор по Одбрана од мрачните сили Ремус Лупин. Во меѓувреме и волшебничкиот свет и обичниот свет се во опасност поради бегството на Сириус Блек, затвореник од волшебничкиот затвор Азкабан кој според некои избегал за да го убие Хари. Хари дознава дека Сириус бил пријател на неговите родители но ги предал на Волдеморт што значи дека тој е виновен за смртта на родителите на Хари. Хари полн со бес и желба за одмазда решава да го најде Сириус и да го убие. На крајот сосем неочекувано еден од ликовите станува врколак и ги напаѓа на сите но и дементорите решаваат да нападнат во исто време. Кога сите мислат дека крајот наближува Хари и Хермиона на чуден начин се враќаат во времето за да ги средат работите.
Хари Потер и Каменот на мудроста Хагрид го носи Хари на Дијагоналната уличка, магично прикриен трговски реон во Лондон, каде Хари е збунет кога открива колку е славен помеѓу волшебниците како „момчето што преживеа“. Тој исто така открива дека во волшебничкиот свет е доста богат, поради наследство од неговите родители кое останало на влог во банката Гринготс. Предводен од Хагрид, тој ги купува книгите и опремата потребна за Хогвортс - и дознава дека единственото стапче кое работи добро за него е ефективно близнак на тоа на Волдеморт.
Хари Потер Третиот роман, "Хари Потер и Затвореникот од Азкабан", го следи Хари во неговата трета година на магично образование. Оваа книга е всушност единствената книга која не го обработува Волдеморт. Наместо тоа, Хари мора да се соочи со сознанието дека е мета на Сириус Блек, убиец кој штотуку избегал од волшебничкиот затвор Азкабан, за кој се верува дека е вмешан во убиството на родителите на Хари.
Магијата во Хари Потер Опис: Една од трите непростиви клетви. Веднаш предизвикува смрт и не остава никаква физичка трага за причината на смртта. Кога се користи од волшебничкото стапче излегува сноп зелена светлина. Само двајца во историјата на волшебничкиот ја преживеале: Хари Потер (затоа што го заштитила мајка му) и Лорд Волдеморт (поради хоркруксите). Ако биде фрлена на феникс тој ќе се запали, но повторно ќе се роди од пепелта.
Хари Потер Ретроспективи низ серијалот откриваат дека додека Хари бил сè уште бебе, го сведочел убиството на своите родители од страна на Лорд Волдеморт, мрачен волшебник опседнат со расната чистота. За причини отпрвин неоткриени, обидот на Волдеморт да го убие Хари бил неуспешен. Волдеморт навидум бил убиен, а Хари преживеал со само мала лузна на неговото чело во форма на громотевица како потсетник на нападот. Како ненамерен спасител од теророт на Волдеморт, Хари станува жива легенда во волшебничкиот свет. Сепак, по наредба од неговиот бранител, волшебникот Албус Дамблдор, Хари е сместен во домот на своите непријатни нормални (неволшебници) роднини, кои иако го чуваат на безбедно, воопшто не му кажуваат за неговото вистинско потекло.
Хари Потер Дејството во романите е сосредоточено на Хари Потер, сирак кој на единаесет годишна возраст открива дека е волшебник. Волшебните вештини се вродени, но децата се праќаат во училишта за магии и волшебства за да ги научат волшебните вештини неопходни за опстанок и успех во волшебничкиот свет. Хари е поканет да го започне своето волшебничко образование во интернатот Хогвортс. Секој роман обработува една година од животот на Хари, а повеќето настани се случуваат во Хогвортс. Покрај проблемите што ги носи адолесценцијата, Хари учи како да ги собори многуте волшебни, општествени и емоционални потешкотии.
Места во Хари Потер Дијагоналната уличка () (игра од зборот „дијагоналност“), позната како алејата Дијагон или Дијагон алејата во македонскиот превод на шестиот роман, е измислена уличка лоцирана во Лондон. Уличката е пристапна за волшебничкиот свет, за кој е некој вид на економско средиште, но скриено од Нормалните. Како и да е, дозволено им е на Нормалните да влезат во неа ако имаат потреба да ги придружат своите Нормално-родени волшебнички деца. Ако некој волшебник или вештерка има потреба од нешто, шансисите се големи да тоа биде пронајдено токму овде.