Top 10 similar words or synonyms for волшебниот

измислениот    0.752297

изгубениот    0.741835

невидливиот    0.734442

магичниот    0.722580

комичниот    0.721039

фиктивниот    0.704145

фантастичниот    0.695908

осамениот    0.695715

темниот    0.694634

вечниот    0.689636

Top 30 analogous words or synonyms for волшебниот

Article Example
Волшебниот стрелец Оваа опера ја имала својата премиера на 18 јуни, 1821 година во Кралскиот театар во Берлин. Операта веднаш доживеала успех, изведувана е ширум Европа и станала симбол на раѓањето на германската романтична опера.
Волшебниот стрелец Операта „Волшебниот Стрелец“ влијаела на многу оперски композитори, а посебно на Рихард Вагнер, кој се смета за Веберов музички наследник.
Волшебниот стрелец Дејствието се случува во Чешка, после Триесетгодишната војна, околу 1648 година.
Волшебниот стрелец Макс е заљубен во Агата, ќерката на шумарот Куно. Тој сака да го наследи Куно како шумар и да се ожени со Агата, но услов за тоа е да победи на натпреварот во стрелање. Во првиот обид не успева. Каспар ја продал својата душа на злобниот дух Замијел. Тој го уверува Макс да употреби магични куршуми за да победи, а Макс тоа го прифаќа.
Волшебниот стрелец Времетраење: околу 2 часа - 2 часа и 15 минути
Волшебниот стрелец Агата е нервозна, а Еншен ја смирува. Макс се појавува и веднаш заминува со објаснување дека оди да го бара еленот кој го убил во долината на волците. Таму, сред привидувања и чудни звуци, Каспар подготвува седум куршуми за Макс. Последниот од нив ќе се однесува по вољата на Замијел, но Макс тоа не го знае.
Волшебниот стрелец Користејќи ги тие шест магични куршуми, Макс победува на натпреварот во стрелање. Војводата му наредува да пука во бел галеб со својот седми куршум. Макс пука, галебот одлетува, а Агата паѓа неподвижна. Подоцна ѝ се враќа свеста и изгледа дека ја спасил Пустиникот. Се открива дека Каспар е мртов (го убил бесниот дух Замиел). Макс признава дека бил во сојуз со злобниот Замијел.
Волшебниот стрелец Волшебниот стрелец“ (герм. ""Der Freischütz"") е опера во три чина на германски јазик. Композитор на оваа опера е Карл Марија фон Вебер (1786-1826), додека автор на либретото по мотивите на народните приказни е Јохан Фридрих Кинд. „Волшебниот стрелец“ денес се смета за една од првите опери од ерата на романтизмот.
Волшебниот стрелец Агата се подготвува за свадбата со Макс. Ѝ се јавуваат ноќни мори, но Еншен повторно ја теши.
Волшебниот стрелец Со посредство на пустиникот, војводата му одредува симболична казна. Се најавува дека Макс и Агата ќе се венчаат за една година.