Top 10 similar words or synonyms for внукот

братот    0.883987

дедото    0.816648

вдовицата    0.805385

синот    0.801574

хенрик    0.801044

правнук    0.797756

теофил    0.790800

внук    0.787277

балдвин    0.782180

корнелиј    0.779646

Top 30 analogous words or synonyms for внукот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Внукот на маѓепсникот Внукот на маѓепсникот () е фантастичен роман за деца од 1955 напишан од страна на К. С. Луис. Toa е шестата издадена книга од серијалот Хрониките на Нарнија, но според внатрната хронологија на серијалот е прва.
Внукот на маѓепсникот Дејството на романот започнува во раните 1900-ите во Лондон. Двајцата главни ликови, Дигори Кирк и Поли Пламер, се деца кои случајно ќе се најдат во работната соба на вујкото на Дигори, кој со помош на магија ќе ги испрати во друг свет за кој децата подоцна откриваат дека е местото каде што сите светови се спојуваат и дека од таму тие можат да пристапат во сите светови што постојат. Овој роман го раскажува настанувањето на светот Нарнија, влегувањето на злото во тој свет, и за многу други мистерии кои се појавиа во претходните книги од серијалот.
Внукот на маѓепсникот Иако пишувањето на овој роман започнало кратко по Лавот, вештерката и ормарот, К. С. Луис ја пишувал оваа книга приближно шест години, и вметнал многу авто-биографски елементи од својот живот. Оваа книга исто-така истражува неколку христијански теми како каењето, првородниот грев, искушенијата, и редот на природата.
Џавахарлал Нехру Неговата ќерка Индира Ганди и внукот Раџив Ганди исто така биле премиери на Индија.
Годфруа де Шарнеј Внукот на Годфруа де Шарнеј бил Годфруа де Шарни, чијашто вдовица, прва го изложила торинскиот покров во 1357.
Каналето Негови ученици биле внукот Бернардо Белото, Франческо Гварди, Микеле Мариески, Габриеле Бела, Џузепе Морети и Џузепе Бернардино Бизон.
Томас Гејнсборо Единствениот помошник му бил внукот Гејнсборо Дупонт. Гејнсборо умрел од рак на 2 август 1788 г. на 62-годишна возраст.
Попова Кула Кулата била наречена така, бидејќи градбата ја изградил попето, внукот на попот, па оттаму доаѓа и името „Попова Кула“.
Хенри Фонда Патријарх е на една фамилија познати актери, вклучувајќи ги неовата ќерка Џејн Фонда, синот Питер Фонда, внуката Бриџит Фонда и внукот Трој Герити.
Лазурна степа По завршувањето на раскажувањето, Захар и внукот продолжуваат да одат по патот на кој се гледале две траги: една на волк, а другата на трактор.