Top 10 similar words or synonyms for внуката

сестрата    0.893509

ќерката    0.853463

вдовицата    0.853209

гертруда    0.817936

грофицата    0.813219

сопругата    0.812758

дијана    0.810246

матилда    0.806878

хелена    0.806619

маргарита    0.805519

Top 30 analogous words or synonyms for внуката

Article Example
Фамилијата горди • Ричард Лосон: оженет кратко со внуката на Бери Горди, Денис Горди
Фамилијата горди • Џони Бристол: во брак со внуката на Бери Горди, Ирис Горди
Хенри Фонда Патријарх е на една фамилија познати актери, вклучувајќи ги неовата ќерка Џејн Фонда, синот Питер Фонда, внуката Бриџит Фонда и внукот Трој Герити.
Јосиф II (Свето Римско Царство) Првиот брак на Јосиф II бил склучен во 1760 година со внуката на Луј XV, Изабела Пармска (1741-1763), исклучително интелигентна и остроумна, но со мрачен карактер. Од овој брак се родило едно дете:
Александар I Епирски Филип го насетил заговорот и го зајакнал сојузот со Александар I, давајќи ја неговата ќерка (внуката на Александар I) Клеопатра за жена (336 п.н.е.). На свадбената церемонија врз Филип бил извршен атентат од страна на Павзаниј од Орест.
Борба за Македонија Нападот на селото Зеленич се случил во токот на 1904 године и е познат како "Крвава зеленичка свадба". Овој напад е првото воружено насилство врз невиното селско население . Поводот за напоадот била свадбата на внуката на егзархискииот свешеник од селото.
Вилијам Волес Наследник на тронот била внуката на Александар, Маргарет, од Норвешка. Додека сè уште била дете и живеела во Норвешка, шкотските господари воспоставиле влада на старатели. Маргарет паднала болна на пат за Шкотска и умрела во Оркни, на 26 септември 1290 година. Недостигот на јасен наследник довело до период познат како 'Големата Кауза', каде што неколку семејства полагале право врз тронот.
Лица и усни После решението на внуката дека не се мажи за никого, Жак се чувствува виновен за осаменоста. Освен тоа тој се колеба поради тоа што мисли дека Дафне нема да знае како да го управува бизнисот, кога ќе го наследи еден ден. Старецот се исполнува со надеж, кога Висенте, млад адвокат и син на неговиот пријател, се заљубува во неговата внука.
Катерина Хауард Кетрин Ховард била четвртото дете на Лорд Едмунд Ховард и Џојси Кулпепер. Точната дата на нејзиното раѓање е непозната, но се претпоставува дека е меѓу 1521 и 1525 Таа била внуката на Елизабет Ховард, мајката на Ана Болејн, Џорџ Болејн и Мери Болејн.
Марк Винициј Марк Винициј (околу 5 година п.н.е. - 46 година наша ера) бил римски конзул и сопруг на Јулија Ливила, зет за внуката на императорот Тибериј. Бил син и внук на двајца конзули, Публиј Винициј (конзул во 2 година наша ера) и Марк Винициј (конзул во 19 година п.н.е.).