Top 10 similar words or synonyms for владиката

патријархот    0.866274

григориј    0.847886

епископот    0.840491

кнезот    0.839478

симеон    0.833844

кантакузин    0.826189

митрополитот    0.825890

архиепископот    0.824035

јосиф    0.817848

милутин    0.815339

Top 30 analogous words or synonyms for владиката

Article Example
Петар Петровиќ - Његош Владиката Петар II Петровиќ Његош се родил во Његушкото племе, како втор син на Тома Марков Петровиќ (најмладиот брат на владиката Петар I Петровиќ Његуш) и Ивана Пророковиќ.
Петар Петровиќ - Његош Меѓутоа, меѓу Црногорците не бил познат како владиката Петар, туку како владиката Раде. Црногорците единствен владика кој го именувала како Петар бил неговиот чичко - Петар I Петровиќ Његош.
Петар I Петровиќ Његош Во 1830 година, владиката Петар починал во Цетиње, а неговиот наследник Петар II на 18 октомври го канонизирал. Владиката Петар I Петровиќ Његош станал "Свети Петар Цетињски".
Ѓавато (Битолско) 28 Август 1941 година, Дочек на владиката во село Ѓавато
Клодовик III - ""Животот на Св.Леже владиката од Отен"" (vers 680) :
Сигеберт I Кога тргнал накај Турне, владиката на Париз Герман го предупредил со следниве зборови :
Петар I Петровиќ Његош Од Карловац, Петар заминал за Русија на прием кај руската царица Катерина II со цел да ги нормализира односите со рускиот двор кој биле нарушени за време на владеењето на Шќепан. Владиката Петар и неговиот иден секретар Франческо Долчи наишле на нељубезен прием, а кнезот Григориј Потемкин го протерал владиката од Санкт Петербург. Царицата сепак издала наредба за враќање на владиката пред тој да ја напушти руската земја. И покрај ладниот пречек од страна на рускиот двор, владиката Петар по враќањето во својата татковина истакнал дека: "Оној кој е против Русија, тој е против сите Словени".
Ѓавато (Битолско) Окупаторската власт сакајќи што повеќе да се здобие со симпатии мегу населението, му приредила помпезен пречек на владиката Борис Симонов Неврокопски, родум од Ѓавато, нашколуван од Егзархијата и приврзаник на окупаторските сили. Во селската црква владиката одржал говор во кој почнал да го напаѓа комунизмот, Советскиот Сојуз како и народноослободителната војска. Тогаш младите комунисти и симпатизери од Ѓавато на чело со Јонче Мурџевски демонстративно ја напуштиле црквата со што „гробната“ тишина била нарушена, а целта на владиката осуетена.
Герасим Струмички Во зборовите, кажани од владиката по повод упатениот укор, тој изјавил:
Сава Петровиќ Његош Во 1742 година, владиката Сава заминал за Руската империја. Таму побарал продолжување на финансиската помош за Црна Гора која не се испалаќала навреме. Царицата Елисавета го примила владиката Сава и наредила задоцнетата помош да се исплати, а доделила и нова помош. Додека владиката Сава се наоѓал во Русија, неговиот внук, архимандритот Василије во 1744 година заминал за Венеција со фалификуван печати на црногорските старешни со цел да го заврсти својот углед . Поради овој чекор, Сава дошол во судир со Василије, меѓутоа двајцата Петровичи набргу се смириле, а Василиј станал помошник на владиката.