Top 10 similar words or synonyms for виртуелниот

чудесниот    0.799477

животинскиот    0.790051

живиот    0.769032

материјалниот    0.766988

макроскопскиот    0.752753

сетилниот    0.752390

подземниот    0.752212

хаотичниот    0.747815

компјутерскиот    0.745675

развиениот    0.745091

Top 30 analogous words or synonyms for виртуелниот

Article Example
Отворен свет Отворен свет е вид на дизајн на видеоигри каде што играчот може слободно да шета по виртуелниот свет.
.sl .sl исто така се користи за скоја мрежна страница која се занимаа со виртуелниот свет на Second Life.
Минхен Центарот на градот е пресоздаден, во виртуелниот свет на Second Life и може да се посети преку виртуелна посета низ една турнеја.
Киберкултура Според Chip Morningstar и Ф. Рандал Фармер, виртуелниот простор е дефиниран многу повеќе од социјални интеракции кои се вклучени, а не од техничка имплементација. Според нив, користењето на компјутери како медиум во сајбер-просторот го зголемува каналот на комуникација помеѓу луѓето; основни карактеристики на сајбер-просторот е тоа што нуди средина која се состои од многу учесници со способност да си влијаат едни со други. Тоа произлегува од концептот на набљудување според кој е заклучено дека луѓето во виртуелниот свет бараат богатство, комплексност и длабочина.
Second Life Постојат некои надворешни веб страници кои им овозможуваат на Граѓаните да се лоцираат меѓу себе надвор од виртуелниот свет, додека пак SLurl.com овозможува надворешна врска на "Second Life" Светска карта со локации во-светот.
Внатрешна повратна функција Некоја мрежна опрема го користи терминот „повратна врска“ за виртуелниот интерфејс користен за управување со цели. За разлика од соодветниот повратен интерфејс, овој „повратен“ уред не се користи за да комуницра со самиот себе.
Виртуелен свет Некои учители и универзитетски професори ги имаат адаптирано виртуелните светови за потребите на образовниот процес. Едукаторите креираат on-line заедница во која учениците можат да се најават и да имаат интерактивно во таа заедница. Во овие едукативни виртуелни светови, учениците се користат со своите аватари за да ги решаваат своите задачи и да креираат проекти кои се видливи за другите во виртуелниот свет. Пример, учениците во виртуелниот свет посетуваат места од интерес за нивниот предмет на проучување (архитектонски студија) како и предмети за градба на куќа (мебел, машини и сл.).
Second Life Граѓаните можат да креираат нови добра и услуги, можат да купуваат и продаваат во "Second Life" виртуелниот свет. Исто така постојат менувачници каде Граѓаните можат да ги заменат US$ или било која друга парична единица за L$. Овие менувачници функционираат независно на отворениот финансиски пазар, освен кога Linden Lab интервенира со откуп или продажба на Линден долари со цел да го задржи стабилен курсот на Линден доларот. Мал процент од Граѓаните имаат и приходи од оваа економија, почнувајќи од неколку стотини US$ месечно. Поголем процент успеваат да ги покријат своите трошоци во виртуелниот свет. Паричната единица привлекува внимание во економските кругови во поглед на можноста за воведување на даноци.
Антивирус Виртуализација на системот заштитува така што апликациите се изолирани од оперативниот систем со што се избегнува давање привилегии на програмите за пристап до јадрото на оперативниот систем. Виртуелниот систем после рестартирање повторно формира комплетна структура така што ги ресетира сите промени на системот па и оние кои евентуално би направиле вирус. На овој начин се добива ефект дека вирусот е отстранет.
Бета-честичка Овој процес е во посредство на слабите интеракции. Неутронот се претвора во протон преку емисија на виртуелна W бозон. На ниво на кварк, W емисијата го претвора долниот кварк во горен, претворајќи неутрон ( еден горен кварк и два долни кваркови) во протон (два горни кваркови и еден долен кварк). Виртуелниот W бозон, тогаш се распаѓа во електрон и антинеутрино.