Top 10 similar words or synonyms for вечниот

вечен    0.770387

изгубениот    0.763100

љубовниот    0.737023

прекрасниот    0.719535

духовниот    0.714232

твојот    0.708245

мирниот    0.704708

мојот    0.702058

дворскиот    0.697553

божјиот    0.692618

Top 30 analogous words or synonyms for вечниот

Article Example
Вечниот мир (филм) Музиката за филмот ја направил Ханс Цимер.
Вечниот мир (филм) Вечниот мир () — американски комедија/драма филм од 2000 година во режија на Бари Левинсон и во продукција на Марк Џонсон, а во главна улога на Бари Меквој.
Златни прозорци "Вечниот живот на Марек Кармански"
Black Sabbath Вечниот Идол” (The Eternal Idol), “Безглавен Крст” (Headless Cross) и “ТИР” (ТYR) (1986 – 1990)
Хух Овој бог е познат како „вечниот“ или „бог од милион години“.
Лао-це Тао што може да се искаже не е вечниот Тао.
Кејп Код За околу 18 000 години, вечниот мраз стана минато за Кејп Код. Пред 15 000 тешки години, отстапи од јужниот дел на Нова Англија. Кога најголемиот дел од водата на Земјата беше “заробена” во голема количина од вечниот мраз, нивото на морската вода беше намалено.
Олимписки пламен Олимпискиот пламен е еден од најпознатите олимписки знаци. Симбол на вечниот оган, односно пламен, потекнува од Грчката митологија во која е познатата приказна за Прометеј кој му го украл огнот на богот Зевс, па потоа им го подарил на луѓето. Тој мотив грците го искористиле па за време на древните Олимписки игри секогаш го одржувале вечниот оган.
Сикизам Сикизмот се темели на вербата во еден бог и на циклусот на повторно раѓање. Бог е вечниот гуру, кој им дава вдахновение на сите верски учители.
Карпеста треперка Живеалиштето на карпестата треперка се тундрите, ливадите со висока трева, но и крајбрежјата. На планините живее до височини каде достига вечниот мраз.