Top 10 similar words or synonyms for вечен

вечниот    0.770387

љубовниот    0.672384

духовниот    0.669738

нашиот    0.665111

христовиот    0.656799

мојот    0.656076

сиот    0.654990

монашкиот    0.652663

духовен    0.652076

твојот    0.642357

Top 30 analogous words or synonyms for вечен

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вечен аманет Вечен аманет е збирка поезија на македонската поетеса Ракида Спасовска. Збирката е објавена во мај 2010 година, од издавачката куќа „ИД Апис“ од Битола.
Вечен аманет Збирката е објавена во рамките на едицијата „Фондација Ванчо Николески“. Книгата е отпечатена во мек повез, со димензии од 20 сантиметри и има 50 страници. Каталогизацијата е извршена од Матичната и унивезритетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-9989-850-63-9. Рецензенти на книгата биле Билјана Герас и Илче Стојановски. Книгата е отпечатена во печатницата „Полиграфика“ од Битола.
Вечен аманет Збирката содржи 22 песни: Вечен аманет, Бол до непребол, Војникот - тоа сум јас, Војникот и девојката, Војничка порака, Војнички завет на 21 век, Две илјади и прво господово лето, Заветот на татковината, Метафорите на војникот, Мирот - светлост на денот, Мирот е Деница ѕвезда, Молитва за војникот, Празник на војникот, Прегратка, Смелост на војникот, Татковината најмногу од сè се сака, Тебе војнику, Темелник наш, Тестаментот на војникот, Ти си, Ти си духовен храм војнику, Украс од кристали.
Вечен претседател на Републиката Вечниот претседател на Републиката (공화국의 영원한 주석) е назнака или функција во Северна Кореја која е создадена со амандман од уставот на државата на 5 септември 1998 година. Како вршител на оваа „функција“ е починатиот претседател на Северна Кореја Ким Ил-сунг. Тој бил претседател на државата до неговата смрт во 1994 година. Во 1998 година била укината функцијата претседател и била воведена сегашната „Вечен претседател на Републиката“ која се однесува за умрениот лидер. Оваа функција во уставот на државата се споменува само во воведот, не во амандманите за поделба на власта, нема ингеренции, политичка моќ и не е поврзана со други функции. Ингеренциите на претседателот биле поделени на три функции: премиер на Северна Кореја, Претседател на Врховоното Народно Собрание и претседателот на Националната комисија за одбрана на Северна Кореја, која ја извршува Ким Џонг-ил и кој уставно е назначен за "Врховен лидер" на државата.
Канцониерот дека ќе дојдеш во Еденов вечен.
Список на латински фрази (P–Z) 176. Urbs aeterna - Вечен град (Рим)
Род (бог) за да добиете живот вечен кај спасителот Исус, нашиот Господ,
Пеколот (Божествена комедија) под вечен дожд, под леден град се збрале
Исус Христос Тие проповедаат дека Исус е единствен Син Божји, Господ и вечен збор (превод од грчкиот збор "Logos", кој станал инкарнација на човекот, со што тие кои веруваат во него би можеле да имаат вечен живот.
Споменик на незнајниот војник (Софија) Пред споменикот се наоѓа т.н. вечен оган, како и статуа на лав, кој ја симболизира земјата.