Top 10 similar words or synonyms for валандовскиот

аништа    0.761740

соломенскиот    0.761235

церје    0.746255

башибос    0.738266

ларце    0.731039

форино    0.729433

кременица    0.728260

синичане    0.727070

драгов    0.725235

црнобуки    0.723732

Top 30 analogous words or synonyms for валандовскиот

Article Example
Злетовско-струмичка епархија Седиштето на епархијата бил градот Штип и го опфаќала Штипскиот, Кратовскиот, Беровскиот, Делчевскиот, Радовишкиот, Струмичкиот, Валандовскиот, Гевгелискиот, Кавадаречкиот и Кочанскиот регион.
Општина Валандово Главна стопанствена гранка е земојоделството. Повеќето луѓе во Валандовскиот регион се занимаваат со лозарство и сточарство. Од земјоделските култури најмногу се произведуваат: зелка, кромид, пиперка, жито, јапонско јаболко, калинка итн.
Црква „Св. Димитриј“ - Балинци Стариот црковен објект бил изграден од познатиот неимар, иконописец и резбар Андон Китанов од родот Ангелковци од село Тресонче во Мала Река, Дебарско, пред 1860 година, но тој бил разурнат од Валандовскиот земјотрес во 1931 година. Сегашната црква е изградена по земјотресот од 1931 година со помош на верниците од селото.
Валандово Денешното Валандовско административно–територијално (општинско) подрачје се наоѓа на јужниот дел на Македонија, распространет на југ од Демиркаписката Клисура, источно од реката Вардар и на запад и север од планинските огранки на Плавуш и Беласица. На север од валандовскиот крај се протега Тиквешката област односно Неготинското општинско територијално подрачје. Нив ги дели планинската теснина на реката Вардар формирана од краиштата на Кожуф планина. Валандовската котлина има доста ниска надморска височина.
Смоквијада Забележително е и учеството на Меѓународната организација на локална храна – Слоу Фуд со присуство на 11 штандови од повеќе региони во Македонија (гевгелиско – валандовскиот регион, Пелагонија, Куманово, Поречје, Осогово, Малеш), потоа од Белград, Србија како и екипа на „Празникот на тиквите“ од Севлиево од Бугарија. Тие пред посетителите претставуваат традиционални производи познати во нивните краеви. Исто така три години по ред на Традиционалната смоквијада, учество завземаа студентите од Факултетот за туризам и бизнис логистика во Гевгелија.
Пајонска свештеничка (скулптура) Пајонската свештеничка е бронзена скулптура посветена на пајонска свештеничка, пронајдена на некрополата Лисичин Дол на валандовскиот археолошки локалитет Исар-Марвинци. Уметничко дело е базирано на вистински артефакти. Скулптурата висока три метри ја изработи Сретко Јовановски. Свештеничката е елегантна, тенка, висока, со глава крената кон Сонцето. Скулптурата почна да се изработува со донација од 5 000 евра од исландска банка, а со тие парите е излеана мала фигура на свештеничката. Монументалната верзија ја финансираше Министерството за култура со 1,5 милион денари. Скулптурата е леана во леарница во Смедерево. Со постаментот скулптура е висока 3,5 метри. Скулптурата "Пајонска свештеничка" е поставена во дворот на Музејот на Македонија .
Спомен-костурница (Удово) По валандовскиот земјотрес на 8 март 1931 година, југословенскиот крал Александар I Караѓорѓевиќ го посетил погоденото подрачје и дал иницијатива за изградба на спомен-костурница на загинатите српски војници во валандовско-удовската акција извршена од страна на ВМРО на Велики петок, 20 март (2 април) 1915 година. Спомен-костурницата била завршена во 1936 година и била осветена на 1 ноември истата година. Во неа се положени коските на 281 загинат српски војник во валандовско-удовската акција, како и на уште околу 2000 српски војници кои загинале во Гевгелиско, Дојранско, Струмичко и Неготинско.
Бања Банско Термоминералните извори се лоцирани во интересен простор. Се забележува дека овде се вкрстуваат повеќе дислокации. Повеќе испитувачи се сложуваат дека една има правец на протегање И – З. Таа е најдлабока и со најголемо протегање. На оваа дислокација и во Република Бугарија кај Петрич се јавуваат термоминерални извори кои се исто така врзани за гранатски интрузии. Значи, геотермичките манифестации во Струмичката област, а пред се термалните извори во Банско непосредно се врзани за длабински раседи. Интересно е да се напомене дека од Валандовскиот земјотрес во "1931 година", главниот извор на бањата во Банско – Парилото пресушил. Водата не се јавувала девет дена, а место неа од земјата се јавувала само пареа.
Тони Грачанин Грачанин е роден во Валандово во 1964 година и потекнува од музичко семејство, чиј татко бил трубач, а неговата помала сестра Јадранка Тушевска е позната македонска интерпретаторка во народната музика. Бил основач и фронтмен на музичката група „Валандовски свадбари“. Тој бил автор на повеќе сопствени, а направил и автентични обработки на повеќе стари македонски ора од валандовскиот крај. „Валандовското зејтин оро", орото „Погана', „Кимово оро“, „Костадиново оро“ се само неколку роднокрајни и препознатливи обнародени музички дела без кои повеќе од 20 години неможе да се замисли една македонска традиционална веселба или свадба. Како солист на кларинет, труба, саксофон и гајда музицирал во повеќе фестивалски оркестри, а учествуваше и во снимањето на многу песни со речиси сите позначајни македонски пејачки имиња од народната и новата авторска македонска песна. Бил долгогодишен солист на фестивалот „Филиграни', како и на „Валандово“. Добитник е на повеќе фестивалски награди.
Негорски бањи Водата во негорските термоминерални извори се од вулканско потекло. За постоењето на раседните кои од своја страна условуваат непостојаност на теренот потврда се и појавувањето на честите сеизмички манифестации што се јавуваат во овој крај. Така за време на Валандовскиот земјотрес во "1931 година", во Негорска Бања се појавиле и нови извори, а изменет е и режимот на водата во постојаните. При тоа, температурата на водата се покачила, а се појавил и посеител млаз на пареа. Со смирување на почвата постепено се намалувала и температурата и штедроста на водата. Ова јасно укажува дека при изградба на новите објекти во бањата, на овој проблем мора да му се обрна потребно внимание. Најголемата штедрост од 1.1 л/сек има Новата Каптажа, другите два извора, Ладната и Топлата бања имаат речиси еднаква количини на вода "0.35л/сек". Вкупното богатство на сите три извори изнесува "1.80" што е помало во споредба на Косоврашката Бања "68.8" и Бања Банско "40л/сек". Количината на водата на изворите е иста во текот на целата година. По своите хемиски и физички својства, водата во Негорска Бања спаѓа во редот на хомотермални слабо минерализирани и слабо радиоактивни. Главниот хемиски состав на водата е натриум сулфатот.