Top 10 similar words or synonyms for бршлени

валаби    0.848732

garrulus    0.844156

модроврана    0.841880

синосиви    0.841513

speciosa    0.836765

флуороурацил    0.833265

ржан    0.832140

босилок    0.830268

белчишка    0.829389

examination    0.828356

Top 30 analogous words or synonyms for бршлени

Article Example
Пеколот (Божествена комедија) Ни бршлени на дрво не се вијат
Црвеноглаво кралче Црвеноглавото кралче се размножува во низинските широколисни и мешани четинарски шуми, а во појужните краеви во грмушки на смреки, бршлени и диви рози. На Медитеранот живее до 2 800 м надморска височина во зимзелените шуми. Овој вид се прилагодува да живее и во урбаните средини, во парковите или големите градини.
Модроглава сипка Зимно време, модроглавите формираат мешани јата со големите сипки, и првите се можеби подобри гимнастичари за качување и висење по гранчиња. Модроглавите сипки често се качуваат по стеблата на дрвјата со кратки скокови, имитирајќи ги ползачите. Како по правило птиците спијат во бршлени или зимзелени дрвја, но во студените зими бараат потопли дупки, во дрвјата или во куќичките за птици. Многу се агилни и може да висат речиси секаде.