Top 10 similar words or synonyms for босанската

балканската    0.783774

босанска    0.779288

селанската    0.769310

алжирската    0.764126

корејската    0.755268

авганистанската    0.743454

израелската    0.735664

романската    0.730275

татковинската    0.727943

ирачката    0.725303

Top 30 analogous words or synonyms for босанската

Article Example
Муслимански свет -Босанската војна
Градачац Градот бил на неколку пати бомбардиран за време на Босанската војна од 1992-1995 година.
Сараево По прогласувањето на независност, Сараево станал главен град на Босна и Херцеговина. Периодот на 1990-тите години претставувал голем колапс на економската структура на градот, голем дел од историските споменици, вклучувајќи џамии, цркви, музеи и.т.н., додека имало и голем број на нагазни мини. Босанската национална библиотека и универзитетската библиотека, каде се наоѓале голем дел од босанската пишувана историја, целосно биле уништени. Околу 700 ракописи биле засекогаш изгубени, а меѓу нив се наоѓале и публикации од 19 век, во времето на босанската културна преродба.
Гаврило Принцип Гаврило Принцип (, - ), Србин, припадник на организацијата на босанската револуционерна младина „Млада Босна“.
Сенијад Ибричиќ Сенијад Ибричиќ е босански фудбалер, играч од средниот ред на Вардар и на босанската репрезентација.
Босанска црква Меѓу припадниците на Босанската црква се разликувале правите христијани, односно духовниците кои се придржувале на верските прописи, и луѓето кои не морале строго да се придржаваат на верските закони. За разлика од источната и западната црква, кои се служиле со латинскиот и грчкиот јазик, Босанската го користела народниот словенски јазик. Врховен поглавар на црквата бил Дед, а свештениците претставувале обични гости.
Босанска криза Босанската криза или анексијата на отоманските територии на Босна претставува присоединување на територијата на денешна Босна и Херцеговина кон Австро-Унгарија.
Босна и Херцеговина Босанската кујна е специфична по користењето на многу зачини. Повеќето од јадењата се лесни, природни и има голема употреба на зеленчук и природни сокови.
Босанска црква Најрани податоци од Босанската црква се среќаваат кај списокот од црквата, каде за прв поглавар се споменува Еремија, за кој се претпоставува дека раководел со црквата во периодот околу 1100 или 1024 година. Во тоа време, некои од хрватските свештеници, кои црквата ги прогласила за еретици на Сплитскиот собор, заминале за Босна и станале дел од Босанската црква, каде бил воведен словенскиот јазик.
Махатир Мохамад Во текот на Босанската војна, Малезија била една од главните подржувачи на Бошњацитете. Малезија под водството на Махатир се вбројува меѓу главните снабдувачи на босанската армија со оружје . По завршувањето на војната, Махатир ги продолжил добрите односи со Босна и Херцеговина, односно со Федерацијата Босна и Херцеговина и муслиманскиот ентитет.