Top 10 similar words or synonyms for божјиот

божествениот    0.773978

христијанскиот    0.771398

светиот    0.725836

верскиот    0.718303

египетскиот    0.716575

ерусалимскиот    0.710527

божји    0.699455

франкискиот    0.697585

мртвиот    0.693589

вечниот    0.692618

Top 30 analogous words or synonyms for божјиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Шиизам 9. Сакај ги оние кои што се на божјиот пат
Седум азиски цркви „Ова го зборува Божјиот Син, Кој има очи како огнен пламен, а нозете му се како сјаен бакар.
Стар Завет Стариот Завет завршува со прорекување на појава на божјиот пратеник, месија, кој ќе го донесе новото учење. Со ова, Стариот и Новиот Завет се поврзани.
Мрша Зборот "мрша" е често употрбуван во данската митологија за да се опишат животните кои се жртвувани или кои се убиени во текот на божјиот гнев.
Библија Стариот Завет завршува со прорекување на појава на божјиот пратеник, месија, кој ќе го донесе новото учење. Со ова, Стариот и Новиот Завет се поврзани.
Седум азиски цркви Кој има уво, нека чуе, што им говори Духот на црквите: „На оној, кој победува, ќе му дадам да јаде од дрвото на животот, кое што е среде Божјиот рај!.
Втор ерусалимски храм Божјиот храм бил изграден точно на местото каде се наоѓал претходниот храм. Во 535 година п.н.е. темелите на храмот биле завршени. А целосно, храмот се завршил со градбата во 515 година п.н.е.
Кабала Кабалата се состои од три основни составни делови: теоретски, медитациски и практичен.Од нејзините следбеници, кабалата се смета за неопходен дел при проучувањето на Тора (Божјиот Закон). Таа учи на доктрини кои се прифатени од некои Евреи, како вистинско значење на јудаизмот, додека други Евреи овие доктрини ги сметаат за еретички.
Клон (2010) За несреќа на Леонардо, Диего умира во несреќа кога оди да ја посети неговата девојка Мариса, ситуација која ќе стане пречка на љубовта која вети дека ќе се справи со правилата на Божјиот закон. Лукас, со болка, ја одложува својата љубовна афера со Жаде, што ќе ја присили, посрамена и со скриен грев, да се омажи со Саид.
Стар Завет Пророкот Езекиел објаснува што е тоа „вдахновеност од Божјиот Дух". Во 11. глава, 5. стих пишува: '„ "И слезе врз мене Духот Господов u ми рече: кажи така вели Господ она што го зборувате вие, доме Израилев, и она што ви иде на ум, Јас го знам" ".