Top 10 similar words or synonyms for божествениот

божјиот    0.773978

духовниот    0.759180

христијанскиот    0.710645

религиозниот    0.706075

митскиот    0.700428

божествен    0.691873

духовен    0.685989

божји    0.685673

вечниот    0.685458

библискиот    0.682231

Top 30 analogous words or synonyms for божествениот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Древната Египетска религија Божествениот фараон
Само вистината победува Низ вистината во Божествениот пат да се распространи
Икона Иконата е живо сведоштво за исходот и полнотата на учеството на човекот во Божествениот Живот.
Буџинкан Организацијата Буџинкан Доџо (Bujinkan Dojo) е основана од страна на големиот учител Масааки Хатсуми во чест на неговиот учител Тошитсугу Такаматсу. Станува збор за меѓународна организација со седиште во градот Нода ши, во провинцијата Чиба кен, во Јапонија. Буџинкан Доџо во превод значи „Двор на божествениот воин“ односно „Место каде што вежба божествениот воин“.
Шенунг Бројките 3 и 9 се свети во кинеската митологија заради тоа што Шенунг е дел од божествениот Триумвират, составен од него, Фусји и Жолтиот цар.
Фолклор -ПЕЧАТОТ НА СОЛОМОН ( Solomon’s Seal) - Овој симбол претставува заштита и во себе го содржи невидливиот Седми Печат кој е составен од четирите основни елементи плус божествениот број три.
Задгробен живот Во XX век, се развиле дискусии во врска со поврзаноста на човечките постапки и божествениот суд, потрбата за морална правичност и вечните последици од човечките постапки во овој живот и свет.
Шенунг Најпознатото дело кое му се препишува нему е "Класикот за билните корења на Божествениот земјоделец" (神农本草经, Shénnóng běncǎo jīng) -- за прв пат составено за време на крајот на владеењето на Западната династија Хан.
Доминат Можеби позначајно од самата титула било усвојувањето на божествениот статус на царот, со соодветниот назив “божествен“ (дивус). Деификацијата (прогласувањето за божествено) првично била постхумна почест што римскиот Сенат му ја доделувал на починатиот цар. Подоцна царот, уште додека бил жив, почнал себе си да си го дава називот “божествен“, а тоа често го правел и за членовите на своето семејство.
Бхагавад-гита Бхагавад-гита (санскр. , — „Песна на Бога“) е важен текст за хиндуизмот напишан на санскрит. Се почитува како света книга во хиндуизмот, и се смета за еден од најважните религиозни класични дела во светот. Бхагавад-гита е дел од "Махабхарата", (Бхишмапарва: 25 - 42) содржејќи 700 строфи. Учителот на Бхагавад-гита е Кришна, кој хиндусите го сметаат за врховна манифестација на Господ, наречен "Бхагаван" — божествениот.