Top 10 similar words or synonyms for бенедиктинскиот

лешочки    0.655378

липскиот    0.631829

чебренски    0.622589

валандовскиот    0.601704

псачки    0.600494

гуѓаково    0.597894

роженскиот    0.596904

бигорски    0.593663

водочки    0.593197

полчиште    0.590362

Top 30 analogous words or synonyms for бенедиктинскиот

Article Example
Сексард Сексард за прв пат бил споменат во 1015 година. Бенедиктинскиот манастир кој се наоѓа во градот бил изграден од кралот Бела I во 1061 година.
Лајпциг Има голем број на манастири околу градот, вклучувајќи го бенедиктинскиот манастир по кој Barfussgässchen (Боса Алеја) е именувана и манастирот со ирски монаси близу денешниот "Ranstädter Steinweg" (стариот Вија Регија).
Мавро Ветрановиќ Стапува во бенедиктинскиот ред, и во прво време е испосник, и заминува на испосништво на островот Св. Андреја. Не е познато што се случило за ваква брза и огромна промена во животот на Никола, кој како монах го добил името "Мавро", со значење "Црниот" Ветрановиќ. Со овој чин се менува и неговата поезија, која од ренесансна и весела станува религиозна поезија. Така, Мавро Ветрановиќ е најистакнатиот религиозен поет на Дубровник и на целата приморска книжевност.
Цирих Во петтиот век, германското племе Алемани се населило на швајцарската висорамнина. Римската тврдина останала до седмиот век. Тврдината Каролингиан изградена во 835г. на местото на римската тврдина од страна на Louis the German, внукот на Карло Велики (Charlemagne). Во 853 Луј ја изградил катедралата Фраумунстер за својата ќерка Хилдегарда. Тој на Бенедиктинскиот женски манастир му ги доделил земјиштата на Цирих и Ури, и шумите на Албис, а манастирот го ослободил од данок ставајќи го под негова директна јурисдикција. Во 1045г. Кралот Хенри III му доделил на манастирот право да го држи пазарот, да собира патарини, да кова монети, и на тој начин игуменијата станала владетелка на градот.
Црква Свети Бенедикт (Истанбул) На 12 мај 1427 година, бенедиктинскиот монах Николас Мајнет, заедно со монасите од Џенова го основал манастирот во Цариград, на југоисточната падина на ридот Галата. Во времето кога бил изграден, манастирот се наоѓал во внатрешноста на ѕидините околу Галата. Црквата била посветена на светецот Свети Бенедикт и Дева Марија, и била изградена врз урнатините на стара црква во чија близина се наоѓала византиска цистерна. Поради тоа, црквата исто така е позната и како „Санта Марија дела Цистерна“. Во 1450 година, малиот манастир имал 16 монаси. Во 1453 година, непосредно пред османлиското освојување на Цариград, калуѓерите ги испратиле сите реликвии и верски украси од нивната црква на Хиос, а потоа во Џенова.