Top 10 similar words or synonyms for белоруските

словенските    0.687536

кинеските    0.669404

иранските    0.649448

романските    0.637037

латинските    0.621092

келтските    0.612046

арапските    0.607536

јазичните    0.601876

мандаринските    0.597031

хрватските    0.593503

Top 30 analogous words or synonyms for белоруските

Article Example
Белоруска граматика Белоруските именки () имаат неколку видови деклинација:
Белоруски дијалекти Огромен придонес кон изучувањето на особините на белоруските говори дал академикот на Руската императорска академија Ефимиј Фјодорович Карски. По завршувањето на Втората светска војна, Институтот за лингвистика при Националната академија на Белорусија, заедно со Белорускиот државен универзитет и Педагошкиот институт на Белорусија организирале подробно и систематско изучување на белоруските дијалекти во границите на Република Белорусија. На основа на собраните материјали бил составен подетален „Дијалектолошки атлас на белорускиот јазик“, „Лингвистичка географија и групирање на белоруските говори“, не сите јазици во светот и не сите јазици во Европа имаат таква подробно зацврстување на научниот труд во областа на дијалектологијата.
Бело-црвено-бело знаме Ова знаме било активно употребувано од белоруското национално движење во Западна Белорусија, како од политичките движења како Белоруската христијанска демократија, така и од неполитички општествени организации како на пример Општество на белоруските школи..
Белоруска латиница Латиницата била понекогаш користена во белоруските земји, најмногу во 19 век и првите години на 20 век. Официјално јазикот се пишувал на латиница од 1941 до 1944 за време на окупирана Белорусија.
Јакуб Колас Неговите дела се познати по симпатијата која тој ја искажува кон белоруските селани. Тој ги издал збирките „Песни на неволјите“ (1908) и „Синови на жалоста“, поемите „Нова земја“ и „Симон музичарот“ (1925), како и раскази и драми. Тој бил награден со Државната награда на СССР во 1946 и 1949.
Име на Белорусија Во современите источнословенски јазици топонимите Беларус и Белорусија се егзоглоси кои ги прифатиле полско-белоруските и украински автори, а преку нив тие биле претставени во Москва. Официјална Москва ги применила овие термини во канцелариско-дипломатската практика во 17 век. Конечното зацрврстување на поимите Бел Рус и Црн Рус било завршено во 18 век .
Руско-белоруски односи Руско-белоруските односи се надворешни билатерални односи меѓу Белорусија и Руската Федерација. Русија останува најголем и најважен партнер за Белорусија и во политичките и во економските области. "Договорот за еднакви права на граѓаните меѓу Белорусија и Русија" бил потпишан во декември 1998 година кој опфаќа вработување, пристап до здравствена грижа и образование. Двете земји имаат направено сојузна држава.
Белоруски дијалекти Белоруските дијалекти, или дијалектите на белорускиот јазик, се поделени на две основни групи: североисточни и југозападни дијалекти. Овие две групи се поделени меѓусебе од среднобелоруските дијалекти. Дијалектите на белорускиот јазик се разликуваат еден од друг по акањето, присуството на тврдото „р“ во сите позиции, или во одредени ситуации, или мешањето на тврдото „р“ со мекото, присуството или отсуството на дифтонзи, ѕекање и цекање, мешање на „ч“ и „ц“ и така натака. Некои од дијалектите претставуваат преодни говори кон соседните украински или руски дијалекти.
Јанка Купала Купола бил добитникот на Орденот Ленин во 1941 година за колекцијата "„Ад сэрца“" ("Од срце"). Тој во 1941 година се преселил во Москва поради окупацијата на Белорусија од Нацистичка Германија. Во Москва објавувал поеми за подршка на белоруските партизани. Купала умерел мистериозно во 1942 година во Москва, по пад низ скали во „Хотел Москва“. Официјално смртта била назначена како несреќа, но и денес постојат шпекулации за вистинската причина за смртта на писателот.
Белоруска граматика Белоруската граматика е поим со кој се опфаќаат граматичките правила според кои функционира белорускиот јазик. Современата белоруска граматика била стандардизирана во 1959 година, но првите обиди за стандардизација на јазикот потекнуваат од 1918 година кога познатиот белоруски јазичар Бранислав Тарашкиевич ја објавил својата граматика. Белорускиот јазик е синтетички јазик, со одредени аналитички елементи. Правописот на белорускиот е фонетски, исто како македонскиот. Стандардниот белоруски јазик се базира на белоруските дијалекти од Минск до Вилнус.