Top 10 similar words or synonyms for балџа

мурџели    0.955652

сармусалар    0.955577

козмат    0.950821

тусин    0.949341

палеохор    0.948892

колицко    0.947869

пазарли    0.947760

орфан    0.947354

бобушта    0.946779

спанци    0.946509

Top 30 analogous words or synonyms for балџа

Article Example
Балџа Балџа е пазарско село во Егејска Македонија, Република Грција.
Ајватово Ајватово или Ајвати како што многумина од патеписците и околното население го викале, било патријаршиско село под големо влијание на грчката пропаганда поради блискоста до главниот центар Солун. Ајватово, Ѓувезна(Assiros), Дремиглава (Drimos) , Балџа (Melisochori) и Лајна (Lagyna) се села со сродна историја кои заедно многу рано подпаднале под грчката пропаганда и нивната ,Македонска Борба, - «μακεδονικού αγώνα». Во селото уште на почетокот на 20 век било организирано патријаршиско основно училиште со еден учител задолжен за 207 ученици. Од ова место потекнува Андон (Антон) Димитров Филахтечев или скратено како што го знаеме Андон Димитров еден од основачите на ВМРО на 23 октомври 1893 година во Солун.