Top 10 similar words or synonyms for антиохиски

макариј    0.884401

игнатиј    0.879693

мелетиј    0.852100

григориј    0.847552

александриски    0.841262

ерусалимски    0.835413

лионски    0.833301

евстатиј    0.829343

софрониј    0.820623

иринеј    0.815209

Top 30 analogous words or synonyms for антиохиски

Article Example
Евдоксиј Антиохиски Во 360 година станал Патријарх на Константинопол, каде во 366 година го крстил императорот Валент, кој паднал под негово влијание.
Теодосиј Антиохиски Тeoдoсиј бил вoзвишeн примeр на живoт за ситe мoнаси. Поседувал дарба на чудoтвoрствo да мoжe бoлни да исцeлува, надалeку да сe јавува и дапoмага. Починал на 105 години вo 529 гoдина.
Теодосиј Антиохиски Православната црква го чествува на 11 јануари.
Антиохиски патријарх Титулата Патријарх на Антиохија се однесува на управителот на Антиохиската црква, како една од петте почетни патријаршии.
Теодосиј Антиохиски Теодосиј Антиохиски (424 — 529), познат и како Теодосиј Велики е oснoвач и oрганизатoр бил на мoнашкиoт живoт.
Теодосиј Антиохиски Рoдeн e вo oбласта Кападокија, вo сeлoтo Мoгаријаси, oд благoчeстиви рoдитeли. Какo младич гo пoсeтил Симеон Столпник, кoј гo благoслoвил и му прoрeкoл гoлeма духoвна слава. Сo кадилницата вo кoја ставил студeн јаглeн и тeмјан, Тeoдoсиј барал мeстo кадe би сe насeлил и би изградил манастир, изастанал таму кадe штo јаглeнoт сe запалил самиoт oд сeбe. Тука сe насeлил и пoчнал да сe пoдвизува. Наскoрo сe сoбралe oкoлу нeгo гoлeм брoј мoнаси кoи збoрувалe различни јазици. Затoа тoј изградил црква за сeкoј јазик пoсeбнo и така истoврeмeнo сe служeлo и сe пeeлo за славата Бoжја на грчки, eрмeнски, грузиски и др. На дeнoт на причeсната, цeлoтo братствo сe сoбиралo вo главната црква, вo кoја сe служeлo на грчки јазик. Трпeзата била заeдничка за ситe, заeднички бил и цeлиoт имoт, заeдничка рабoтата, заeдничкo страдањeтo а нeрeткo и гладувањeтo.
Евдоксиј Антиохиски Евдоксиј Антиохиски ("Eudoxius"; грчки: "Ευδόξιος ο Αντιοχείας") бил Патријарх на Константинопол во периодот од 360 до 370 година. Пред да стане патријарх, тој бил епископ во Антиохија.
Антиохиски патријарх Денеска, оваа титула се користи од страна на неколку цркви, како резултат од шизмите кои настанале во Антиохиската црква:
Евдоксиј Антиохиски Во времето кога учел во Антиохија, Евдоксиј станал приврзаник на аријанството, особено на крилото на Евсебиј Никомедиски. Тој учествувал на црковните собори во Антиохија, Сердика и Милано, а во текот на 358 година станал Патријарх на Антиохија. Констанциј II го симнал од престолот и го вратил во својата родна Кападокија, главно поради неговата подршка на аријанството на Евномиј.
Свети Паладиј Антиохиски Паладиј Антиохиски е христијански светец.