Top 10 similar words or synonyms for амброзиус

brittonum    0.816687

britanniae    0.801923

мирдин    0.776776

regum    0.773861

беовулф    0.773532

брем    0.769052

splendid    0.762195

narrative    0.761792

критија    0.761782

lombard    0.761114

Top 30 analogous words or synonyms for амброзиус

Article Example
Амброзиус Босхарт Амброзиус Босхарт Постариот (хол. "Ambrosius Bosschaert de Oude"; Антверпен 1573–Хаг 1621) — сликар на мртва природа од Холандското Златно доба. Ја започнал кариерата во Антверпен, а подоцна се селел во Миделбург (1593–1613), Утрехт и Бреда. Специјализирал во сликање мртва природа со цвеќиња.
Мерлин Приказната на Џофри за почетокот на животот на Мерлин Амброзиус во "Historia Regum Britanniae" е основана врз приказната за Амброзиус во "Historia Brittonum". Тој ја дотерува приказната, што ја почнува во Кармартен, Велс (Велшки: Caerfyrddin). Додека Амброзиус на Нениус на крајот открива дека тој е син на романски конзул, Мерлин на Џофри е зачнат во утробата на кралска ќерка од инкубус. Приказната за кулата на Вортигерн е сосема иста; подземните змејови, едниот бел, а другиот црвен, ги претставуваат Саксонците и Британците, а нивната последна битка ги наговестува случките што следат.
Мерлин "Пророштвата" од Џофри не открива многу за минатото на Мерлин. Кога го вклучил пророкот во неговото следно дело, "Historia Regum Britanniae", тој го дополнил описот со додавање приказни за Аурелиус Амброзиус, земени од "Historia Brittonum" од Нениус. Според Нениус, Амброзиус станал познат кога британскиот крал Вортигерн се обидувал да изгради кула. Кулата секогаш се рушела пред да биде завршена и неговите мудреци му рекле дека единствено решение било во темелите да стават крв од дете родено без татко. Се зборувало дека Амброзиус бил такво дете, но кога бил однесен пред кралот, тој ја открил вистинската причина за рушењето на кулата: под темелите се наоѓало езеро во кое имало два змеја што ја рушеле кулата со нивното борење. Џофри ја прераскажува оваа приказна во "Historia Regum Britanniæ" со мало дотерување, и на детето без татко му го дава името на пророкот-поет, Мерлин. Тој го одделува овој лик од Аурелиус Амброзиус, а за да ја разликува промената од Нениус, едноставно тврди дека Амброзиус е друго име за Мерлин. Тој продолжува со додавање на нови епизоди што го вметнуваат Мерлин во приказната за кралот Артур и неговите претходници.
Ерфурт Градот е родно место на еден од братучедите на Јохан Себастијан Бах, Јохан Бернхард Бах, како и на таткото на Јохан Себастијан Бах, Јохан Амброзиус Бах. Родителите на Бах се венчале во 1668 во малата црква, "Kaufmannskirche" („Трговска црква“), која сè уште постои на главниот плошта, Ангер.
Мерлин Џофри повторно пишува за Мерлин во неговото трето дело, "Vita Merlini" кое го создава врз основа на приказни за оригиналниот Мирдин од 6-тиот век. Иако делото излегува долго по животот на „Мерлин Амброзиус“ тој се обидува да покаже дека ликовите се исти во однос на кралот Артур и неговата смрт како што е кажано во "Historia Regum Britanniae".
Мерлин Многу делови од приказната за Артур го вклучуваат Мерлин како лик. Марк Твен го прикажал Мерлин како негативна личност во неговата новела од 1889 год. "Црнец од Конектикат во дворецот на кралот Артур". К.Т. Луис го искористил ликот на Мерлин Амброзиус во неговата новела од 1946 год. "Таа страшна сила", третата книга од Трилогија на просторот. Мерлин исто така е прикажан во сериите на Т.А. Барон, Изгубените години на Мерлин и "Големото дрво во Авалон".
Мерлин Мерлин е славен лик кој е најпознат како волшебникот од легендата за Артур. Општиот опис на овој лик најпрво се појавува во делото "Historia Regum Britanniae" од Џофри од Монмаут, напишано во 1136 год., а направено со соединување на претходни историски и славни ликови. Џофри ги споил постоечките приказни за Мирдин Вилт (Merlinus Caledonensis), северно-бритонски пророк и лудак што немал никаква поврзаност со кралот Артур, со приказните за романско-британскиот воен водач Амброзиј Аврелијан и од нив го создал ликот што го нарекол Мерлин Амброзиус (велшки: "Мирдин Емрис").
Мерлин Создадениот Мерлин на Џофри главно е основан врз Мирдин Вилт, наречен исто така Мерлинус Каледонесис, и Аурелиус Амброзиус, измислената верзија на историскиот воен водач Амброзиј Аврелијан. Првиот немал никаква поврзаност со Артур: во британската поезија тој бил поет што полудел откако поминал низ разни хорори за време на војната, ја напуштил цивилизацијата за да живее во шумата во 6-тиот век. Џофри мислел на оваа личност кога го напишал своето прво преживувачко дело, "Prophetiae Merlini" ("Пророштвата на Мерлин"), за коишто тој тврди дека биле вистинските зборови на славниот лудак.
Мерлин Џофри тука вметнува голем дел од пророштвата на Мерлин, земени од неговото претходно дело "Prophetiae Merlini". Тој кажува само две понатамошни приказни за ликот. Во првата, Мерлин го создава Стоунхенџ како место за погребување на Аурелиус Амброзиус. Во втората, магијата на Мерлин му овозможува на Утер Пендрагон да влезе преправен во Тинтагел и да го зачне неговиот син Артур со Игрејн, жената на неговиот непријател. Овие епизоди се појавуваат во многу следни преработки на приказната на Џофри. Како што забележува Луис Торп, Мерлин изчезнува од расказот по ова; тој не го подучува и советува Артур како што е прикажано во наредните верзии.
Јохан Себастијан Бах Јохан Себастијан Бах бил член на една од најчудесните музички семејства во светската историја. Во период од 200 години и повеќе семејството Бах дало дузини вредни музичари и композитори за време на периодот кога црквата, локалната влада и аристократијата му обезбедувала значителна поддршка на музичкото творештво ширум регионите во кои се зборувал германскиот јазик, а особено во источните изборни кнежевства Тирингија и Саксонија. Себaстијановиот татко, Јохан Амброзиус Бах, бил талентиран виолинист и трубач во Ајзенах, град со 6.000 жители во Тирингија/Германија кој работел на црковна и световна музика. Сите чичковци на Бах биле професионални музичари од оргулисти и дворски камерни музичари до композитори. Тогашни документи укажуваат на фактот дека името Бах било користено како синоним за музичар.