Top 10 similar words or synonyms for александриски

игнатиј    0.843182

антиохиски    0.841262

григориј    0.838667

преподобен    0.822105

палама    0.815291

ерусалимски    0.812955

макариј    0.804964

гаврил    0.801164

иринеј    0.799064

лионски    0.797787

Top 30 analogous words or synonyms for александриски

Article Example
Прим Александриски Примиј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 106 до 118 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.
Кирил Александриски По потекло Кирил Александриски бил благородник и близок роднина на Теофил Александриски, по чија смрт самиот бил посветен за патријарх. За време на својот живот водел три големи борби: со еретиците новацијани, со еретикот Несториј Константинополски и со Евреите во Александрија. Новацијаните настанале во Рим, а така биле наречени по презвитерот Новацијан, нивниот ересоначалник. Се гордееле со својата добродетел, оделе облечени во бела облека, им забранувале на другите брак и сметале дека никој не треба да се моли за оние што извршиле смртен грев ниту да се прими назад во црквата оној кој еднаш отпаднал, колку и горко да се кае.
Атанасиј Александриски Атанасиј го напишал Симболот на Верата кој на соборот бил усвоен. По смртта на Александар, Св. Атанасиј бил избран за архиепископ на Александрија. Во архиепископскиот чин останал над четириесет години, иако не бил цело време на архиепископскиот престол. Во текот на своето делување, на неколку пати бил прогонуван од страна на римските императори како Констанциј, Јулијан и Валент, како и од архиепископит Евсевиј Никомидиски.
Атанасиј Александриски Императорт ги повикал учесниците на Трирскиот собор повторно да го разгледаат делото, но непријателите на св. Атанасиј успеале да го измамат императорот со нова клевета. Гледајќи дека не може да ги помири Атанасиј и неговите противници, а плашејќи се од бунт во Александрија, императорот решил да го жртвува нејзиниот архиепископ и да го испрати на заточение во Галија. Таму Атанасиј поминал две години. По смртта на Константин Велики, неговите наследници со указ го вратиле за епископ на Александрија. Тоа дало нов повод на непријателите на Атанасиј да го прогласат за незаконски епископ, веќе врз основа на тоа што бил вратен на катедрата од светската власт.
Атанасиј Александриски Од вкупно 47 години епископско служење, тој 15 години поминал во прогонство.
Херон Александриски За некои дела кои му биле припишувани на Херон, сега се смета дека се од друг автор:
Макариј Александриски Рoдeн e вo . Првo бил прoдавач на oвoшјe. Сe крстил дури на 40 гoдини и штoм сe крстил вeднаш заминал на пoдвиг. Најнапрeд бил учeник на Свети Антониј Велики заeднo сo Макариј Велики, а пoтoа игумeн на манастирoт “Кeлија”, пoмeѓу Нитрија и Скит. Нeштo пoмлад oд oнoј Макариј, тoј пoдoцна починал.
Макариј Александриски Православната црква нејзиниот ден го чествува на 19 јануари.
Теон Александриски Теон Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 282 до 300 година.
Деметриј Александриски Деметриј Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 189 до 232 година. Тој е признаен како папа на некогашната единствена Александриска црква, односно од страна на денешната Коптска православна црква и Грчка православна црква на Александија.