Top 10 similar words or synonyms for μονή

преподобна    0.795314

богородичино    0.788650

победоносец    0.783428

бигорскиот    0.778388

великомаченик    0.777752

прохор    0.774063

троица    0.767892

пантелејмон    0.765748

пречиста    0.765170

αγίου    0.763286

Top 30 analogous words or synonyms for μονή

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Џамија Ѓул Оваа градба е една од најважните византиски верски градби во Цариград, која преживеала до денес. Сепак, нејзината посветеност и датумот на нејзината изградба се оспорувани. Според некои, станува збор за манастирот Света Теодосија (грчки: "Μονή τής Άγιας Θεοδοσίας εν τοις Δεξιοκράτους"), а според други пак за манастирот Христос Добротворецот (грчки: "Μονή του Χριστού του Ευεργέτο").
Манастир Панагија Одигитрија Манастирот Панагија Одигитрија (грчки: "Μονή Παναγίας Οδηγήτριας", турски: "?") бил христијански храм кој се наоѓал во Константинопол, денешна Турција. Самата Одигитрија се смета дека била насликата од страна на апостолот Лука.
Богородица Себлагословена Манастирот Богородица Себлагословена или Памакаристос (грчки: "Μονή Παναγίας Παμμακάριστου", турски: "Fethiye Camii") е муслимански храм кој се наоѓа во Истанбул, Турција. Овој објект бил изграден како црква во времето на Андроник II Палеолог. Од 1456 до 1587 година бил седиште на Вселенската Патриjаршија, каде во 1591 година била претворена во џамија.